Friday, December 9, 2011

Bubur Asyura....

Muharram datang lagi... Kalau kat rumah ni mesti la orang taman aku tengah plan nak wat bubur asyura... Selalunya aku tak dak la exited sangat pasal bubur ni... Tapi tak tau kenapa, tiba-tiba hari Selasa lepas aku rasa teringin sangat nak makan bubur asyura ni... Kalau kat rumah dulu, tunggu orang hantar ja... tapi kat sini celah mana nak tunggu orang hantar... So aku decide nak masak sendiri memandangkan Teratai dah ada pantry dan bahan-bahan dia pun bukannya susah sangat... Pukul 9.00 malam aku keluar beli barang kat Giant seksyen 7... Semua aku beli kat situ... Balik pantry terus siap2 rebus keledek dan kacang hijau... Dah siap rebus, aku pergi meeting JPK sampai pukul 12.15 tengah malam... Gila tak gila, pukul 12.30 tengah malam, start masak... dah la masak sorang2... pukul 1.15 siap...

Bubur Asyura (utara)

1 liter santan
1 cawan gula putih
1 gula merah/gula melaka - dilarutkan dan ditapis
1/2 cawan tepung beras - dibancuh dengan 2 cawan air
1 cawan kacang hijau - direbus
1 biji keledek - dipotong kecil dan direbus
2 biji pisang nangka - dipotong kecil
1 tin jagung (whole kernel) - kalu nak fresh, beli jagung tongkol, potong isi
1/2 cawan sagu putih - dibilas
2 helai daun pandan
sedikit garam



Langkah pertama - Masukkan santan, gula melaka dan gula putih ke dalam kuali dan kacau dengan api perlahan sehingga semua larut dan mendidih sedikit...


Langkah kedua - Masukkan semua bahan-bahan lain



Langkah seterusnya - Masukkan sagu dan kacau sehingga sagu bertukar menjadi jernih



Setelah masak, masukkan ke dalam bekas dan biarkan sejuk...


Selamat Mencuba!!!

*First time aku buat benda alah ni dan menjadi... mesti bangga mak aku kalau dia tau... hakhak...

No comments:

Post a Comment